Over het CIZ
Wie heeft er recht op zorg uit de Wet langdurige zorg (Wlz)? Dat onderzoekt het CIZ. Ook kijken wij of niet vrijwillige opname nodig is. Dat doen we vanuit de Wet zorg en dwang (Wzd). Tot slot adviseren wij de SVB over dubbele kinderbijslag bij kinderen die intensieve zorg nodig hebben.
Wat doet het CIZ?
Onze belangrijkste taak is om te kijken of iemand in aanmerking komt voor zorg vanuit de Wet langdurige zorg, de Wlz. Daarnaast onderzoeken we of iemand bij onvrijwillige zorg moet worden opgenomen. Dat doen we vanuit de Wet zorg en dwang (Wzd). Daarnaast hebben we nog enkele andere taken. Zo adviseren wij de SVB of een kind intensieve zorg nodig heeft en dubbele kinderbijslag kan krijgen.
Indicaties voor de zorg
Iemand vraagt bij ons een indicatie aan voor:
- Zorg uit de Wet langdurige zorg (Wlz)
- ADL-assistentie (hulp bij dagelijkse handelingen in een gelijkvloers huis, dus toegankelijk voor een rolstoel)
Of een besluit voor:
- Opname en verblijf, volgens de Wet zorg en dwang (Wzd
Samenwerken
Het CIZ heeft een afgebakende taak. Toch hebben we veel raakvlakken met andere organisaties. Want de zorg die wij hebben toegekend, moet nog wel worden geregeld. En als iemand geen Wlz-indicatie krijgt, kan hij vaak wél terecht bij de gemeente of zorgverzekeraar. Daarom werken we zoveel mogelijk samen met andere instanties. Zodat iemand rekenen op zo goed mogelijke hulp.
Kennis delen
Welke trends zien wij in het toekennen van Wlz-zorg? Daarover kunnen wij organisaties als VWS, gemeenten en zorgverzekeraars goed informeren. Want wij verzamelen in ons werk allerlei gegevens over zorgaanvragen en toegang tot zorg. Deze gegevens zijn belangrijk voor budgetbewaking, nieuw beleid en het goed functioneren van het zorgstelsel.
Daarnaast hebben we een databank, waar iedereen het aantal aanvragen en besluiten, bijvoorbeeld per gemeente, kan inzien.
Open en betrokken werkplek
Als geen ander, weten wij dat ieder mens anders is. Daarom krijgt elke medewerker bij ons de gelegenheid om zich te ontwikkelen op een manier die bij hem past. Het CIZ is een open organisatie. Wij zijn flexibel en betrokken bij onze medewerkers. Wij willen leren en ontwikkelen vanuit de dagelijkse praktijk. Met respect en waardering voor ieders vakmanschap. Onze medewerkers zijn stuk voor stuk vakkundige professionals. Een cultuur die ervoor zorgt dat het CIZ snel en flexibel kan inspelen op continue veranderingen in de samenleving. Met z'n allen werken wij aan passende zorg. Nu en in de toekomst.